Uppdaterad 2018-01-14


Planeringen av Valborundan den 10 maj 2018 pågår för fullt.
Målsättningen är en lika bra runda som årets eller kanske bättre.......


Klubbkörning till Bomhus Hembygdsgård
MCHK Gävleborgs samarbete med Bomhus Hembygdsgård en gång om året fortsätter. Ondagen den 16 augusti ställdes upp- och nerkörningsramperna fram till scenen, för att intressanta motorcyklar med dess ägare skall kunna komma upp och berätta om sin klenod. Även mopedklubben är med i detta arrangemang. På podiet stod Hans Ädel och Michael Mattsson och intervjuvade de lyckliga ägarna. I Hembygdsgåren fanns även gott kaffe med hembakat bröd att köpa.

Text och Foto: Caj Abrahamsson


Anders Åberg sin Gnödle moped från 1897. Nej, skämt åsido. Anders hade vunnit en ”kinesmotor”, kom på den fina iden att bygga denna urtjusiga moppe. Byggtiden klarades på sex månader och ramen är en från början damcykel som är söndersågad och det är tillagt lite övriga rör. Köstocken unders är från en 50-tals lada. Allt, inklusive alla reglage fungerar. Ett mycket snyggt bygge.

Håkan Sjöberg har haft denna Husqvarna från 1934 med en 4-växlad Burmanlåda i ett år. Den 1-cylindriga, 24 hästar starka motorn har sitt innandömme gjutet hos Sturmeü Archer i Birningham medan det är Husqvarna på utsidan. Den har till och med frambroms och hastighetsmätare i lampan. Stora delar av denna motor kom sedan att bli Monark Albin-motorn.

Tv: Bernt Sjöstarnd, med sin Triton caféracer, köpt hos The Unity Quip i Manchester. Namnet Triton kommer av Tri = Triumph motor och ton = Norton ram. Motorn på 650 cc är en Trophymotor omgjord med TR6-botten och Bonneville topp.
Bernt som har köpt mycket i Manchester, har just nu fyra motorcyklar i sitt garage.

Th: Dick Skoog har för inte så länge sedan köpt denna Rex Roadmaster från 1950. Motorn är en encylindrig, treväxlad Willlers, 2-taktare på 200 kubik och 7,25 hästar.

Tv: Peter Andersson har länge försökt köpa denna Husqvarna, och för c:a fem år sedan fick han även göra det, då hade mc:n som är från 1953, stått 34 år i en lada i Ockelbo. Allt är original, även däcken. Motorn är på 118 cc, men det är ingen lätt mc. På denna maskin finns nämligen sadel bak och fotpinnar, därmed blev det en tung motorcykel (över 75 kilo).

Th: Sven ”Plecke” Pettersson är ägare till denna 1953 års modell av Typhoon, med en Zündappmotor på 200 kubik.Tv: Per-Arne Pettersson, kom med sin Suzuki från 1991, som har den största encylindriga fyrtaktsmotorn. Den är på hela 800 kubik. Det finns 160 registrerade maskiner av denna i Sverige. Per-Arne har haft hela 35 motorcyklar i sitt liv.

Th: Peter Svensson har haft denna Crescent Jet-linje ("Raketarsle" i folkmun) moped med Saxmotor från 1964 i fem år. Den är i originalskick.


Måndagsåkning till Jädraås
Måndagsåkningen den 7 augusti som Anders "Nalle" Lundgren hade fixat till, blev verkligen intressant. Den gick till Lokstallarna i Jädraås och Dala-Ockelbo-Norrsundets Järnväg, DONJ. Inte nog med detta, vi fick även komma in i deras verkstad med smedja, som låg en bit bort. Bengt Mattsson från detta rullande järnvägsmuseum förevisade och berättade. Vår egen MCHK-man från Bergvik, Stig Olsson, hade arbetat här i dessa lokaler från att han var 14 år till 24 års ålder, alltså åren 1959 - 1969. Stig berättade mycket intressant, hur det var att arbeta här på denna tid med mycket buller och bång, framför allt i smedjan. Vad man gjorde och hur, med detta mycket tunga manuella arbete.
- Man började som springchas, för att sedan stega sig uppåt, säger Stig, så jag har även varit släggdräng och slutade när jag arbetade med dieselloken.
Järnvägen startade i Linghed i Dalarna och kom så småningom att nå till Norrsundet efter att ha varit byggd i olika bandelar åren 1874 till 1895. Längden var då 85,8 kilometer. När hela sträckan öppnades för allmän trafik 1897 fick den samlingsnamnet DONJ. Tidigare hade de olika bandelarna haft olika namn. Tågen skulle klara en hastighet på 15 km/tim på sin väg till kusten som mest lutade 25%. Maxfarten på sträckan var satt till 40 km/tim på denna smalspåriga järnväg på 891 mm. I Jädraås byggde man även 1913 ett högt vattentorn, som rymde hela 72.000 liter.
Numera kan man åka med dessa gamla lok och vagnar sträckan Jädraås - Tallås som är sex kilometer lång vissa helger. När dessa är, se deras hemsida jtj.org.
Nedan, bland annat om några av deras fordon.

Text och foto: Caj AbrahamssonBild tv: 1910 levererades tre lok till DONJ, som fick nummer 1, 8 och 12. Detta var så kallade Malletlok och drevs med sex drivande hjulpar. Vägde 60 ton, och kunde dra 250 ton i banans brantaste stigningar. Dessa lok var de största som fanns för smalspårig järnväg. Lok 12 togs ur tjänst 1964, skänktes till Järnvägsmuseet i Gävle 1967, men kom åter till Jädraås 1983 och renoverades till 1996 och är numera i drift. Det tar dock två dagar att få loket körklart.
Lok 8 står också här, men dess ångpanna är på renovering medan 1:an tyärr är skrotad.
- Det fanns en renoverad reservpanna, som tyvärr skrotades innan Museisällskapet Jädraås - Tallås Järnväg, JTJ, tog över, säger Bengt Mattsson, för på den tiden trodde man ej att det var något värde i denna, och inte att det skulle ta sån fart på ruljansen som det är idag.

Bild th: Ångvagn "Majorn". Tillverkad och inköpt 1888. Köpt för att kunna köra persontrafik utan att binda upp något lok. Vagnen som väger 8,5 ton har en sittavdelning i halva vagnen medan ångmaskinen och föraren håller till i den andra delen.


Bild tv: Ångmaskinen i "Majorn".

Bild th: Skinnsoffor i "Majorns" sitthalva.


Bild tv: Inspektionsdressin från 1921. Ombyggd 1940, där motorhuv och kylaren ändrades till Chevrolet, samt att Chevamotor kom in "i bilen" och drev den främre axeln via en kedja.

Bild th: Bengt Mattsson, tåg och järnvägsberättare från Museisällskapet Jädraås - Tallås Järnväg, JTJ.


Bild tv: Stig Olsson som har spenderat ett antal år av sin livstid i dessa lokaler, hade en hel del intressant att berätta. Här inspekterar han en stor hjulsvarv.
- Den här fanns inte då jag arbetade här, säger Stig, och ser fundersam ut. Den vi hade var mycket större.

Bild th: En rejäl smedja, gjord för att även fixa stora saker.Dessa arbetstänger gjorde vi själva i smedjan, konstaterade Stig Olsson.


Måndagsåkning till Storvik
Måndagskörningen den 31 juli, gick till Storvik och Bosse Byman med hans Prylmuseum med teknikhistoria. Denna gång skulle det handla om "Unika motorer", och nog blev det så, och mycket, mycket annat.
Bland annat förevisade Bosse en grön liten motor, en Varmluftmaskin eller kraftmaskin eller kanske eldmaskin eller caloricmaskin. Ja, en liten motor kan ha många namn. Klart är i alla fall att Värmlandsfödda John Ericson, var först med utveckla denna motor och började serietillverka varmluftmaskinen 1933 (i USA) som väckte mycket stor uppmärksamhet. Den tvåcylindriga maskinen utnyttjar värme och kyla växelvis för att få en rörelsekraft. Utnyttjar alltså temperaturskillnaden mellan kallt och varmt. Maskinen användes ofta vid järnvägen för att pumpa upp vatten till vattentornet, för att sedan hamna i ånglokens tankar.
Förutom unika motorer pratades det en hel del om T-Fordar, bland annat om Bosses mässingsbil från 1912 och hans orörda Indian motorcykel. Det hördes en hel del som detta: "en sån har jag också haft". Detta kunde då gälla leksaker, radio, bandspelare, tv, damsugare och så vidare. En TV från 1932, vissste inte många att fanns, men Helmer Vidlund från Storvik byggde en 1932 och fick in bild på långvåg från London 1933 genom en hålskiva kallad Nipkovsystemet. Släkten har dock fått tillbaka själv TV:n men informationen och bilder på denna finns i museet. (TV:n har annars varit inlånad varje sommar under många år till museet).

Text och foto: Caj AbrahamssonTv: Bosse Byman i "pratartagen" nu utanför sitt prylmuseum med teknikhisoria.
Th: Bosses lilla gröna varmluftmaskin. När man värmer värmekroppen under maskinen, går den, men stannar då den blivit varm. Vattenkylningen är nämligen inte inkopplad.

Tv: Kaffepaus för några i gänget i det vackra vädret. Var kan man då hitta en bättre plats, än en fin gräsmatta utanför Prylmuseumet med Teknikhistoria
Th: Denna skylt har Bosse innanför rutan på sin T-Ford. Inga dåliga grejer det här inte.


Måndagsåkning till Kilafors
Vid måndagsturen den 17 juli samlades vi i Lilltjära. Vid samlingen var vi 19 deltagare.
Vi började med mat på Hambokrogen i Kilafors. Då det var väldiga åskmoln som väntade på den fortsatta vägen blev det några som avvek där. Vi som fortsatte kom i ett väldigt oväder med regn, åska och hagel. Nästa stopp var hos Kurt Nord i Mo där vi fick beskåda hans privata museum. Efter det avvek några till så vid fikat på Mo bygdegård var vi ytterligare reducerad styrka till 9 st.
// Sven Karlsson

Klubbkörning till Gamle
Vi är mitt i högsommaren, fast man inte kan tro det, om vi ser på väderleken. Våra måndags- och onsdagskörningar är dock i full gång med fikasugna knuttar. Här ett par fikabilder från onsdagen den 19 juli, som hölls vid den kombinerade fest- och idrottsplatsen vid Gamle, som ligger vid Dalälven i närheten av Hedesunda.

Ansvarig för denna dag var Anders ”Posa” Persson, som till sin hjälp tagit kompisen Leif Östblom som har sin stuga vid Gamle. Tack vare detta har vi fått lov att komma till detta fina ställe. Posa och Leif hade sin vana trogen tagit med sig kolgrillar (och även korv, för de som var utan) så att alla kunde grilla korv eller äta medhavda smörgåsar till sin kaffetermos.

Text och foto: Caj Abrahamsson

I trevligt och gott kamratskap fikas det här i Gamle med sina MCHK-kompisar

Arrangörerna Anders ”Posa” Persson t.v. och Leif Östblom


Läs och titta på bilder från 2-dagars under fliken "Evenemang"


Velodromloppet - Karlskoga
Automobil Historiska Klubben körde en av sina deltävlingar på Gelleråsens racingbana den 17-18 juni.
Som extra inslag båda dagarna hade man bjudit in äkta MC-racers att köra 4 st uppvisningsheat - "Alla Tiders Racermaskiner".
Bland ett 40-tals racers deltog 3 personer från MCHK-Gävleborg.

Fr vä: Björn Roos, Rolf Granlund och Pär Bäcklin framför Björns legendariska NSU.
Rolf körde på sin Norton Manx och Pär på sin Matchless G50 Seeley

Bland alla heat med alltifrån Saab, Hundkoja till Ford Falcon Sprint och Jaguar E-type tävlade man även i den gamla Nordiska klassen för racerbilar. Där deltog bl a den ena av de två bilar som tillverkades av Järbo Karrosserifabrik, Den andra som ägdes och kördes av Erik "Ockelbo" Lundgren har ju "förkommit".
Nu håller Erik Lundgren junior att färdigställa en replica av pappans bil - Rulle II.
Och den är snart färdig för racerbanorna.


En välbesökt Klubbkörning till Café MerkuriusNationaldagen, 6 juni, har numera även blivit en motordag. MCHK arrangerade därför en kortege med start från Volvo Personvagnar till Högbo Qvarn. Tyvärr var det endast sex personer som hörsammat kallelsen, som gick i ett strålande väder.
Inte långt från Bäck i färd mot Östanbyn i Sandviken, stannar Michael Mattsson
sin fina Husqvarna med sidovagn, det forsar bensin från förgasaren. Funderingar, och åter funderingar, men det fixar sig. När cykeln sedan skall startas låter det inte alls bra från motorn. Inget mer startförsök där inte. Michael får åka bakpå Pleckes BMW och hämta bil med släp., medan vi vaktar dyrklimpen. Så småningom kommer vi till den hägrande kaffestunden vid Qvarnen, fast en cykel åkte väl bekvämt på sin kärra.

Vi som var med var från vänster: Matts Håkansson, Sven "Plecke" Pettersson, Håkan Sjöberg, Hans Ädel, Michael Mattson samt undertecknad.


Text och bild: Caj Abrahamsson


Se olika tips från medlemmar under fliken "Mektips"


Till dig som får utskicken i pappers-brevform, men kan läsa det här. Har du möjlighet att istället ta emot utskicken som e-post?
I så fall meddela din e-postadress till info@mchkgavleborg.org
Brevportot har gått upp i pris medan e-post är gratis.